έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΤΑΛΛΕΙΑΣ



Το μυστήριο της επιγραφής ¨Αλλάχ¨ στο μουσείο της Ατάλλειας

Έκπληξη προκαλεί στους επισκέπτες του μουσείου της Αττάλειας ένα ανάγλυφο μάρμαρο με τον αρχάγγελο Γαβριήλ που φέρεται να ανήκε σε εκκλησία. Στο μετάλλιο που κρατά υπάρχει η επιγραφή ¨Αλλάχ¨. Στην άλλη μεριά του μαρμάρου υπάρχει το σήμα του σταυρού.
Όταν πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκα το μουσείο της Αττάλειας, εντυπωσιακό ήταν το 1 μέτρου μάρμαρο που ήταν στην αίθουσα των εκθεμάτων. Στην πάνω μεριά του μαρμάρου υπάρχει στα ελληνικά η λέξη ¨Γαβριήλ¨. Ενώπιον μας έχουμε τον Γαβριήλ του χριστιανισμού ή Τζεμπράιλ στην θρησκεία του Ισλάμ.  Στο μετάλλιο που κρατά στο χέρι του ο αρχάγγελος Γαβριήλ είναι γραμμένη στα αραβικά η λέξη ¨Αλλάχ¨. Όταν κοίταξα στην άλλη πλευρά υπήρχε το σήμα του σταυρού. Εκπληκτικό. Η ενημερωτική πινακίδα ανέφερε πως ήταν του 6ου αιώνα. Η ανατολή του Ισλάμ ήταν στον 7ο αιώνα. Αφού όμως η πρώτη αποκάλυψη που έγινε στον προφήτη Μωάμεθ, έγινε το 610 πως είναι δυνατόν ένα αιώνα νωρίτερα να είχε γραφτεί με αραβικά γράμματα η λέξη ¨Αλλάχ¨;  Η πρώτη μου αντίδραση ήταν η σκέψη πως θα ήταν κάτι πλαστό. Σκέφτηκα πως θα ήταν ένα έργο της εποχής μας που απλά εκτίθεται στο μουσείο. Όμως σκέφτηκα λάθος
Βρέθηκε στο Καλεϊτζί !
Πήγα στον υπάλληλο του μουσείου και τον κάλεσα να έρθει κοντά στο μνημείο. Ο υπάλληλος ήρθε και μου εξήγησε το θέμα. Άρχισε να περιγράφει. Το έργο αυτό αποτελούσε τμήμα εκκλησίας. Ποιας εκκλησίας ήταν δεν έγινε δυνατό να εντοπιστεί. Βρέθηκε στο Καλεϊτζί της Αττάλειας. Είναι από τα πρώτα ευρήματα του μουσείου. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Φαίνεται πως την εποχή που κυριάρχησαν οι Σελτζούκοι στην Ανατολία είτε όταν η τότε εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί ή όταν καταλήφθηκε η εκκλησία, αντί να το σπάσουν, προτίμησαν να γράψουν πάνω στο μετάλλιο την λέξη ¨Αλλάχ¨. Την ώρα που οι σταυροφόροι στην Ανατολία κατέστρεφαν οθωμανικά μνημεία, αυτό είναι κάτι που έδειχνε την ανεκτικότητα της Ανατολίας. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η ενημέρωση από τον υπάλληλο του μουσείου.
Πόσοι εξ ημών θα το διαφυλάτταμε !
Ο Γαβριήλ είναι ένας σημαντικός άγγελος στην θρησκεία του Ισλάμ. Πραγματικά αυτό το έργο με τον σταυρό πάνω, θα μπορούσε να είχε εξαφανιστεί. Αντί όμως να το εξαφανίσουν, το μετέτρεψαν σε κατάσταση κατάλληλη για το Ισλάμ. Άραγε αν σήμερα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα τέτοιο έργο, πόσοι εξ ημών θα το προστατεύαμε και θα το βλέπαμε σαν έργο τέχνης ; Σκεφτείτε ας πούμε πως στην εκσκαφή που γίνεται για το χτίσιμο του σπιτιού σας βρίσκεται κάτι τέτοιο. Πόσοι από τους μηχανικούς θα το έθεταν υπό προστασία ; Και πόσοι άλλοι θα το διέλυαν αμέσως με τον φόβο πως θα καταφθάσει το μουσείο και το συμβούλιο προστασίας και θα επιβραδυνθεί πολύ η κατασκευή ; Όλοι μας ξέρουμε πως εξαφανίστηκαν τα αρχαιολογικά μνημεία που αποκαλύφθηκαν στην ιστορική Χερσόνησο στην Κωνσταντινούπολη.


Εφ. Ραντικάλ  10/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.