έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Η ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ






Αρνητικό ρεκόρ
Στην πενταετία 2006-2010 δαπανήθηκαν για τις Ένοπλες Δυνάμεις 962 εκατ. ευ­ρώ,το οποίο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ (προς τα κάτω) από τη Μεταπολίτευση και μετά (για να μην πάμε ακόμη πιo πί­σω),με το έτος-ρεκόρ των χαμηλό­τερων εξοπλιστικών δαπανών -τα 43,4 εκατ. ευρώ (!) του 2010- να συ­μπίπτει με το πρώτο έτος της υ­πουργίας του ΥΕΘΑ Κ. Βενιζέλου.Και αυτά τα πραγματικά γελοία ποσά (ακόμη και για χώρα με τις οικονο­μικές δυνατότητες της Ελλάδας,αλ­λά και τις υπαρκτές απειλές που αντιμετωπίζει), θεωρούνται από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φά­σματος της χώρας ότι είναι «υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες»,με τον αρμόδιο υπουργό να αφήνει αυτό το επιζήμιο για την άμυνα της χώρας κλίμα να διαιωνίζεται,αντί να σπεύ­σει από την αρχή να ξεκαθαρίσει την πραγματική κατάσταση.
Πρόκειται για τους ίδιους πολιτι­κούς που,όταν είναι στην αντιπολί­τευση,κατηγορούν τους αντιπάλους τους ότι οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν βόλτες στη Ραφήνα (χαμένος κό­πος,έτσι κι αλλιώς, γιατί ο προηγού­μενος πρωθυπουργός,απαοxολημένος με τα νideο games του,ούτε που έπαιρνε χαμπάρι) και όταν έρχονται στην κυβέρνηση κατηγορούνται από τους προηγούμενους ότι τα τουρκι­κά πολεμικά κάνουν βόλτες έξω από την Εύβοια,τόπο καταγωγής, αν θυ­μόμαστε καλά, του νυν ΥΕΘΑ.O τε­λευταίος, βέβαια,τα βλέπει,αλλά δια­τηρεί τη γνωστή «στρατηγική φυ­χραιμία» του,αλλά μάλλον όχι και ο πρωθυπουργός του,γιατί ο μόνος τρό­πος να τα δει (λόγω του μικρού χρό­νου που παραμένει στην Ελλάδα) εί­ναι να... τρακάρει με το κανό του πά­νω σε καμιά τουρκική φρεγάτα.
Για τον γνωστό φορέα της Αρι­στεράς,με τη δυσανάλογη -σε σχέ­ση με τα εκλογικά του ποσοστά- ι­δεολογική επιρροή σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα τπς χώρας,δεν μπορεί να γίνει λόγος, γιατί οι από­ψεις του περί εθνικής ασφάλειας και τρόπου αντιμετωπίσεως των ταπει­νωτικών πλέον τουρκικών προκλή­σεων περιλαμβάνουν από το να στεί­λουμε απέναντι Έλληνες καλλιτέ­χνες για μερικές συναυλίες ή και κανένα εξώδικο (όταν το παρακά­νουν οι Τούρκοι),μείωση της θητεί­ας μέχρι εκπληρώσεως της υποxρε­ώσεως αυτής διά αλληλογραφίας και άλλα εξίσου σοβαρά.
Το γεγονός,βέβαια,των συνεxών κλιμακούμενων τουρκικών προκλή­σεων (που φυσικά δημιουογούν τε­τελεσμένα) δεν προκαλεί έκπληξη,αν αναλογισθεί κανείς ότι το ποσό των δικών μας εξοπλιστικών δαπανών (962 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια) αντιστοιχεί ακριβώς με το 25% του ποσού που δαπανούν οι Τούρκοι για εξοπλισμούς όχι σε πέντε,αλλά σε έναν μόνο χρόνο! (άνω των 4 δισ. δολ. ετησίως,σύμφωνα με επανει­λημμένες δηλώσεις των αρμόδιων Τούρκων υπουργών).
Σημ.:Για όσους βρίσκουν υπερβο­λικά υψηλό το ποσό των 381 εκατ. ευ­ρώ του 2008, υπενθυμίζεται ότι το έ­τος αυτό υπεγράφη n option για δύο ακόμη ταχέα περιπολικά κατευθυνόμε­νων βλημάτων Super Vitα,ύψους 299 εκατ. ευρώ,μία απόφαση που -κατά την άποψή μας- ελήφθη περισσότερο για να διασωθούν τα Ναυπηγεία Ελευ­σίνας και οι θέσεις εργασίας των εκεί ερ­γαζομένων (ορθώς βέβαια), παρά από ενδιαφέρον για την οπωσδήποτε ανα­γκαία ενίσχυση τoυ Π.Ν.
Θεωρούμενες από μία άλλη οπτική,αυτήν της γνωστής μεθόδου της Αρι­στεράς της ψυχροπολεμικής περιόδου να «μεταφράζει» το κόστος ενός F-16 σε 2-3 νοσοκομεία ή 15-20 σχολεία,θα μπορούσε να δώσει κανείς ως μέσο συγκρίσεως του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει το σύνολο της πολιτικής ηγε­σίας της χώρας για την άμυνα τα εξής ανάλογα παραδείγματα: Οι εξοπλισμοί μίας ολόκληρης πενταετίας αντιστοι­χούν με κάτι λιγότερο από το φέσι που μας φοράει -κάθε χρόνο- ο ΟΣΕ,λόγω της πλήρους αδιαφορίας όλων των τε­λευταίων κυβερνήσεων,ενώ στις εξοπλιστικές δαπάνες,π.χ. του 2006 (206 εκατ. ευρώ), αντιστοιχούν με τα ελείμματα που δημιουργούν οι δύο με­γάλες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΑΒ (που έχουν αφεθεί να βο­λοδέρνουν λόγω παντελούς ελλείψεως πολιτικής για την αμυντική βιομηχα­νία) ή με τις δανειακές ανάγκες για το 2010,π.χ.,της ΕΘΕΛ (277 εκατ. ευ­ρώ) που ανπστοιχούν με τις αμέσως υψηλότερες (μετά από αυτές του 2008) εξοπλιστκές δαπάνες του έτους 2007,που είναι 275 εκατ. ευρώ.Όσο για τα 56,7 εκατ. των εξοπλισμών του 2009 ή των 43,4 εκατ. του 2010,οι αντι­στοιχίες μάλλον να έπρεπε να αναζη­τηθούν στα κονδύλια που δίδονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.


...Ακούσαμε πρόσφατα τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει από τηλεοράσεως ότι,αν δεν τα καταφέρει να συγκεντρώσει τα έσοδα που προσ­δοκά μέχρι το τέλος του 2010,θα­αναγκασθεί να περικόψει κι άλλο τις... εξοπλιστικές δαπάνες, ...

Από άρθρο του Μάνου Ηλιάδη  [Ο Κόσμος του Επενδυτή,4-5/9/2010]

(Άραγε,από τότε,βελτιώθηκε κάτι...;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.