έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Οι Έλληνες Γκαγκαούζοι της Μολδαβίας

Τα βυζαντινά νήματα που δεν κόπηκαν!
Μεγάλη έκπληξη ανέμενε όσους παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής το Σάββατο 16.8.2014,προς τιμήν αντιπροσωπείας Ορθόδοξων τουρκόφωνων Γκαγκαούζων από το πανεπιστήμιο του Κομράτ,προσκεκλημένων της Θρακικής Εταιρείας.
Το Κομράτ είναι η πρωτεύουσα της Γκαγκαουζίας,η οποία με τη σειρά της απο- τελεί αυτόνομη περιοχή στη νότια Μολδαβία,αναγνωρισμένη από το Μολδαβικό Σύνταγμα με δικό της κοινοβούλιο και κρατικές δομές,πλην του Στρατού.
Η ελληνική γλώσσα εισήχθη στο πανεπιστήμιο της Γκαγκαουζίας χάρη στις πρω- τοβουλίες Ελλήνων πατριωτών οι οποίοι από το 1999 δαπάνησαν άπειρες προσ- πάθειες και υπερπήδησαν ανυπέρβλητα εμπόδια,για να επιτύχουν το στόχο τους,μια και εμπρός τους ορθωνόταν το τουρκικό κράτος,το οποίο χρηματοδοτεί όχι μόνο το ίδιο το πανεπιστήμιο του Κομράτ,αλλά και όλες τις υποδομές της Αυτό- νομης Περιοχής της Γκαγκαουζίας (δρόμοι,νοσοκομείο,γηροκομείο, δίκτυα αποχέ- τευσης, εργοστάσια,τεχνικός εξοπλισμός,υποτροφίες σε φοιτητές στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου, περιοδι- κά,διεθνή συνέδρια κλπ).
Δύο μεγάλα τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα εποπτικά μέσα (διαδραστικούς πίνακες κλπ) υποδη- λώνουν με θεαματικό τρόπο την τουρκική παρουσία.Το ένα ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο ιδρυμάτων του Φετουλάχ Γκιουλέν και το άλλο στο τουρκικό κράτος.
Η ελληνική γλώσσα από το 2004 έχει θεσμική κατοχύρωση και διδάσκεται επίσημα,ως ισότιμη της Αγγλικής.Στα τμήματά της φοίτη- σαν εκατοντάδες νέοι και νέες,εκ των οποίων κάποιοι έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.Υπάρχουν πλέον Γκαγκαούζοι επιστήμονες που γνωρίζουν Ελληνικά σε όλη τη Γκαγκαουζία,αλλά και σε χώρες που έχουν μεταναστεύσει,όπως η Ρωσία,η Ιταλία,η Ισπανία και η Αμερική.
Το εγχείρημα αρχικά φάνταζε ακατόρθωτο και ουτοπικό,αλλά η επιμονή,η ορθή στρατηγική και κυρίως η ευελιξία,έφεραν απρόσμενα αποτελέσματα,τα οποία εξενεύρισαν στο έπακρο την τουρκική πρεσβεία στο Κισινάου (πρωτεύουσα της Μολδαβίας).Το πρώτο διάστημα τα μαθήματα Ελληνικών ακυρώθηκαν πολλές φορές,καθώς στις αίθουσες όπου θα διδάσκονταν,οι υπεύθυνοι έβρισκαν εγκαταστημένους φοιτητές εκ Τουρκίας…
Άλλοτε είχαν εξαφανισθεί τα κλειδιά ή είχαν αλλάξει οι κλειδαριές ή ακόμα είχαν σκισθεί οι ελληνικές σημαίες,οι αφίσες και το επο- πτικό υλικό από την Ελλάδα!Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις οι επιτυχίες συνεχίσθηκαν.Ακόμα και μέσω του μοναδικού τηλεοπτικού σταθμού της Γκαγκαουζίας, ο οποίος στήθηκε από τεχνικούς (και μηχανήματα) εκ Τουρκίας,«επιτεύχθηκε» η ενοικίαση χρόνου και η αναμετάδοση για 1,5 χρόνο της δορυφορικής ΕΡΤ,ώστε οι φοιτητές των ελληνικών,αλλά και όλη η Γκαγκαουζία να έχουν πρόσβαση στην ελληνική γλώσσα.
Ένα κλίμα αγάπης και σεβασμού για την Ελλάδα διαχύθηκε σε όλη τη Γκαγκαουζία.Οι αδιάλειπτες καλοκαιρινές εκδρομές των φοι- τητών στην Ελλάδα ενίσχυσαν τα συναισθήματα αυτά και παγίωσαν ανθρώπινες σχέσεις που παραμένουν ισχυρές μέχρι σήμερα.
Όταν το 2004 η Ελλάδα κατέκτησε στην Πορτογαλία το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, κανείς δεν φανταζόταν ότι δεκάδες ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν πανηγυρικά σε μια γωνιά της υπερβαλκανικής,στην terra incognita Γκαγκαουζία.
Όταν το 2005 η Έλενα Παπαρίζου κατέκτησε τη πρώτη θέση στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον,κανείς στην Ελλάδα δεν φανταζόταν ότι οι βαθμοί από τη Μολδαβία,ήταν κυρίως από τη Γκαγκαουζία,όπου οι φοιτητές των Ελληνικών,έψαχναν απεγνω- σμένα τηλέφωνα στα χωριά τους για να ψηφίσουν την Ελλάδα.
Το όνειρο όλων ήταν να επισκεφθούν την Ελλάδα,τη στιγμή δυστυχώς,που η αρμόδια διπλωματική αρχή μας στην Οδησσό (Ουκρα- νία) αρνιόταν για πολύ καιρό,προκλητικά και αδικαιολόγητα,να δίνει βίζα στους Γκαγκαούζους.Αντίθετα,μπορούσαν να επισκεφθούν ανά πάσα στιγμή την Τουρκία, πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο στα σύνορα.Η απόκτηση βίζας για την Ελλάδα ήταν ατελείωτος Γολγοθάς ταλαιπωρίας και εξόδων.Έπρεπε να φύγουν από τη Μολδαβία στην Ουκρανία (Οδησσό) για να ζητήσουν βίζα,μια και η Ελλάδα δεν είχε,ούτε και έχει μέχρι σήμερα,πρεσβεία ή προξενείο στη Μολδαβία.Οι τουρκικοί μηχανισμοί, είχαν στοχοποιήσει τους Έλληνες πρωτεργάτες ως πράκτορες της -κατά τα άλλα κοιμώμενης- Ελλάδας.
Δημοσιεύθηκαν επιθετικά άρθρα από δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς σε εφημερίδες της Τουρκίας,οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν ή δεν μπορούσαν να φαντασθούν ότι το ελληνικό κράτος ήταν μάλλον εχθρικό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αμφι- θυμικό σε αυτές τις πρωτοβουλίες.
Αντιθέτως,η τουρκική εξωτερική πολιτική επέμενε με αυξανόμενη ένταση.Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επισκέφθηκε τέσσερις (4) φορές τη Γκαγκαουζία.Στις 13 Μαίου 2012, ο νυν πρωθυπουργός και τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε τη Γκαγκαουζία (κάτω φωτογραφία) και υποσχέθηκε μεγάλη υλικο-τεχνική βοήθεια. Μάλιστα,είχε το θράσος να επισκεφθεί τον κεντρικό ορθόδοξο ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και τον ιερέα του,σε ώρα Θείας Λειτουργίας.Στις αρχές Μαίου 2014,επισκέφθηκε τη Γκαγκαουζία ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Ισμαήλ Τσιτσέκ,ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σε 250 μικρά και μεγάλα αναπτυξιακά έργα που πραγματοποίησε η Τουρκία,δαπανήθηκαν 30 εκ. δολάρια και ότι η ενίσχυση θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό.Ο Ταγίπ Ερντογάν,στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα για την εκλογή του ως προέδρου της Τουρκίας,περιέγραψε τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος για την ανάπτυξη των «ομοεθνών Γκαγκαούζων» και την αναβίωση των οθωμανικών μνημείων στα Βαλκάνια.
Αν αναρωτιέστε πόσοι υψηλόβαθμοι έλληνες πολιτικοί έχουν επισκεφθεί την Γκαγκαουζία,η απάντηση είναι: ΚΑΝΕΝΑΣ!
Μακροπρόθεσμος και πάγιος στόχος της Τουρκίας παραμένει η προσχώρηση των Γκαγκαούζων στο ψευτο-πατριαρχείο του παπα-Ευθύμ (το οποίο στερείται ποιμνίου),ώστε μελλοντικά να υπονομεύσουν το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο,υφαρπάζοντας τις άδειες ελληνικές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης.Για το λόγο αυτό η εγγονή του ψευτο-πατριάρχη,η Σεβγκί Ερενερόλ (υψηλόβαθμο στέλεχος των Γκρίζων Λύκων),επισκέφθηκε πολλάκις τη Γκαγκαουζία και κάποια στιγμή είχε πείσει σύσσωμο τον κλήρο της Γκα- γκαουζίας,να επισκεφθεί με επίσημη πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης την Κωνσταντινούπολη.Η δυναμική παρέμβαση,όμως, κάποιων εκ Θράκης, ματαίωσε οριστικά τα τουρκικά σχέδια.
Όπως προαναφέρθηκε,η Ελλάδα δεν διαθέτει πρεσβεία,ούτε καν προξενείο στη Μολδαβία. Αντιθέτως, η Τουρκία έχει πλήρη διπλωματική εκπροσώπηση και εσχάτως έχει δρομολογήσει διαδικασίες για να ιδρύσει προξενείο μέσα στην ίδια τη Γκαγκαουζία, ώστε να επηρεάζει πιο αποτελεσματικά τις εξελίξεις.
Οι Γκαγκαούζοι υφίστανται σήμερα μία πνευματική και πολιτισμική γενοκτονία.Η Τουρκία επιθυμεί να τους ξεκόψει από τις ορθόδοξες παραδόσεις τους,να τους πείσει ότι έχουν τουρκική καταγωγή και να τους εργαλειοποιήσει,όπως έχει πράξει με τους Πομάκους στην Ελληνική Θράκη.Στα πλαίσια αυτού του στόχου επιδιώκει να τους αποκόψει από τον φιλορωσικό τους προσανατολισμό και να τους προσδέσει στο άρμα τη Δύσης,μέσω του οποίου προσδοκά ότι θα τους ελέγχει καλύτερα.
Στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Γκαγκαουζία μόλις φέτος,δηλαδή στις 2 Φεβρουαρίου του 2014,τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν ουσιαστικά εάν οι Γκαγκαούζοι επιθυμούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη σύνδεση με τη Ρωσία.‘Ολοι οι μηχανισμοί των Τούρκων άσκησαν το μέγιστο της επιρροής τους στους Γκαγκαούζους για να τους πείσουν να ψηφίσουν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.Πήγαιναν στα χωριά και με περίσσιο θράσος υπεδείκνυαν στους κατοίκους τι να ψηφίσουν (κάντε συγκρίσεις με τις πρόσφατες εκλογές στη Θράκη και το κόμμα ΚΙΕΦ/DEP).
Όμως,το αποτέλεσμα τους απογοήτευσε με τον πιο δραματικό τρόπο.Το 98% των Γκαγκαούζων ψήφισε υπέρ της προσέγγισης με τη Ρωσία….
Είναι,εν πολλοίς, άγνωστο το γεγονός ότι, μεταξύ των ιερολοχιτών που θυσιάσθηκαν στη Μολδοβλαχία για την ελευθερία της Ελλά- δας,συμπεριλαμβάνονταν και Γκαγκαούζοι.Πολλοί,στην περίοδο 1817-1821,είχαν ενταχθεί στη Φιλική Εταιρεία και ακολουθώντας τον Έλληνα αρχηγό τους Δημήτριο Βατικιώτη,συμμετείχαν στις μάχες στο Δραγατσάνι και το Ιάσιο,εναντίον των Τούρκων.Μέχρι σήμερα ,στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας,το Κισινάου,σώζεται το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας,αντίστοιχο με αυτό της Οδησσού στην Ου- κρανία.
Και η δημοτική τους ποίηση βρίθει από τραγούδια και παραδόσεις,που εξιστορούν τις θηριωδίες των Οθωμανών.Η δημοτική ποίηση και οι γκαγκαούζικοι χοροί -όπως καταδείχθηκε και στην εκδήλωση της Μαρώνειας στις 16.8.2014- ταυτίζονται με τους θρακιώτικους, μια και η κοιτίδα των Γκαγκαούζων είναι η ανατολική και η βόρεια Θράκη.
Οι Γκαγκαούζοι είναι Ρωμηοί του Βυζαντίου,η ταυτότητα των οποίων δεν ακολούθησε την εξελικτική πορεία της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας,επειδή απέμειναν ξεκομμένοι στη Χερσόνησο του Αίμου (Βαλκανική),μιλώντας μια παραφθαρμένη τουρκική διάλεκτο.
Τουρκικές διαλέκτους μιλούσαν ακόμα δύο εκλεκτά κομμάτια του ελληνισμού: οι Καππαδόκες και οι Πόντιοι της Τσάλκας.
Στην προμνησθείσα εκδήλωση, παρέστησαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων,ο βου- λευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης,ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης ν. Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος,ο νεοεκλεγείς νομαρ- χιακός σύμβουλος Νίκος Τσαλικίδης και πολλοί συμπολίτες οι οποίοι στηρίζουν ποικιλοτρόπως και αφανώς την προσπάθεια στη Γκαγκαουζία.
Η εκδήλωση ήταν μια πανδαισία πολιτισμού και ιστορίας.Με φόντο το αρχαιοελληνικό τοπίο της Μαρώνειας,αναβίωσαν μνήμες και συναισθήματα που έχουν καταχωνιασθεί στο συλλογικό μας υποσυνείδητο από την εποχή του Βυζαντίου.
Η ανάταση που ένιωσαν όσοι παραβρέθηκαν εκεί,δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η Ελλάδα δεν έχασε τον οικουμενικό της δυναμι- σμό.Διαθέτει δυνάμεις,οι οποίες μπορούν να επιτύχουν.Πολλά και Μεγάλα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.