έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δελτίο Τύπου 
buyuk_149
Παρακολουθούμε από κοντά τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου 2015 στη χώρα μας.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην καινούρια κυβέρνηση που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το την βουλή στις 10 Φεβρουαρίου.
Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι κοινές προσδοκίες της κοινωνίας από τη νέα κυβέρνηση της χώρας μας είναι να φέρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, και ιδιαίτερα να εφαρμόσει μέτρα για την ανακούφιση του λαού που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.
Είναι σαφές πως υπό την προϋπόθεση παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία οικονομικά μέτρα ώστε ο ελληνικός λαός να μην υποστεί περισσότερη οικονομική επιβάρυνση.
Ως τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης η προσδοκία μας από την νέα κυβέρνηση είναι να λάβει επείγοντα μέτρα για την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα για την ανεργία που προκάλεσε η μεγάλη οικονομική κρίση. Η μειονότητα που εδώ και χρόνια είχε μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα στον οικονομικό τομέα με την κρίση των τελευταίων ετών αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα με την ολοένα και αυξανόμενη ανεργία. Λόγω του προβλήματος της ανεργίας που έχει φτάσει σε τρομακτικές διαστάσεις αναγκάστηκαν πολλά άτομα και οικογένειες να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Ως DEB περιμένουμε από τη νεοσύστατη κυβέρνηση να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ανεργία.
Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης περιμένει λύση στα πολλά και επί δεκαετίες άλυτα προβλήματα που σχετίζονται με τα μειονοτικά δικαιώματα. Το δημοκρατικό άνοιγμα προς την μειονότητα, είναι χωρίς αμφιβολία μια αναγκαιότητα για την δημοκρατία της χώρας μας. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την πεποίθηση μας πως το κυβερνών κόμμα που είχε μεγάλη υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της μειονότητας, θα δράσει αναλόγως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο που εγγυάται τα μειονοτικά δικαιώματα και θα έχει μια προσέγγιση με ειλικρίνεια στα δίκαια αιτήματα της μειονότητας που εκφράζονται εδώ και χρόνια.
Τα μειονοτικά προβλήματα όπως η εκπαίδευση, το θέμα της μουφτείας , η άρνηση της εθνικής ταυτότητας, της θρησκευτικής ελευθερίας και το άρθρο 19 του νόμου περί ιθαγένειας αντί να επιλύθούν έχουν αυξηθεί. Ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης, τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές που γίνονται χωρίς την αναγκαία διαβούλευση με την μειονότητα και οι νόμοι που επιβάλλονται, είναι κατά κύριο λόγο ένα σημαντικό πλήγμα για τα δικαιώματα της μειονοτικής εκπαίδευσης που εγγυάται η Συνθήκη της Λωζάνης και οι άλλες διμερείς και διεθνείς συνθήκες. Οι απαιτήσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης για τα δίκαια αιτήματα της δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Ένα παράδειγμα για τα αιτήματα αυτά είναι η δημιουργία νηπιαγωγείων στα οποία η διδασκαλία θα γίνεται στην τουρκική και ελληνική γλώσσα μιας και η εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία έχει γίνει πια υποχρεωτική. Το αίτημα αυτό όπως και άλλα παρόμοια αιτήματα τις μειονότητας και του DEB δυστυχώς δεν είχαν καμία θετική ανταπόκριση.
Εκτός από το ζήτημα της εκπαιδεύσεις έχει τεθεί επανειλημμένα εκ μέρους της μειονότητας το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας. Και σε αυτό το ζήτημα αντί να σημειωθεί μια θετική πρόοδος, οι ρυθμίσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια πλήττουν την θρησκευτική ελευθερία και συνείδηση. Επίσης, οι πολιτικές που αγνοούν τα δικαιώματα της Μειονότητας είναι σαφώς μια παρέμβαση στην θρησκευτική ελευθεριά της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της δυτικής Θράκης.
Ως DEB θα θέλαμε να εκφράσουμε ότι περιμένουμε μια καλή και ειλικρινή προσέγγιση από την νέα κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων της mειονότητας. Η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι η κυβέρνηση, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, να προβεί σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με την μειονότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η νόμιμες και δημοκρατικές προσδοκίες της μειονότητας δεν πρέπει να θυσιάζονται στις πιθανές ακραίες αντί-μειονοτικές απόψεις και πολιτικές που μπορεί να υπάρξουν στην κυβέρνηση συνασπισμού. Θέλουμε να εκφράσουμε την ελπίδα μας ότι δεν θα καθυστερήσει η θετική ανταπόκριση στα δίκαια και δημοκρατικά αιτήματα της μειονότητας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση στο δύσκολο έργο που ανέλαβε.
ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ και ΦΙΛΙΑΣ 
Ιστοσελίδα του DEB 12/2/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.