έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ἑλληνική παρουσία στή Β. Γαλλία πρίν 25 αἰῶνες

Πριν λίγες ημέρες (4 Μαρτίου 2015) α ν α κ α λ ύ φ θ η κ ε περίπου 100 χλμ. από την πόλη των Παρισίων,στην πόλη Τρουά ένας «τάφος Κέλτη πρίγκηπα» όπως α ν α κ ο ι ν ώ θ η κ ε ,ηλικίας 2.500 χρόνων. Ο πρίγκηπας είχε θαφτεί με το άρμα του στο κέντρο ενός λόφου.
Το μαυσωλείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν ανακαλυφθεί από εκείνη τη χρονική περίοδο, περιέχει πολλά αξιόλογα ευρήματα,μεταξύ των οποίων ένας αρ- χαιοελληνικός αμφορέας για κρασί.Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις εί- ναι μία μπρoύτζινη,περίτεχνα στολισμένη,χύτρα για την αποθήκευση κρασιού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους,έχει φιλοτεχνηθεί από «Ετρούσκους τεχνίτες» και διακοσμείται στα χερούλια από κεφαλές που απεικονίζουν τον αρχαίο θεό Αχε- λώο,τη θεότητα του ποταμού,με κέρατα,μούσι,αυτιά ταύρου και τριπλό μουστά- κι.Στη χύτρα διακρίνεται επίσης ο Διόνυσος κάτω από μία κληματαριά να κοιτά μια γυναικεία μορφή.
Είναι πολύ σημαντικές οι ανακαλύψεις,γιατί επιβεβαιώνουν τις εμπορικές συναλλαγές των Κελτών με τους λαούς της Μεσογείου,επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι που κάνουν ανασκαφές στον χώρο από τον περασμένο Οκτώβριο.Οι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι ετρουσκικά και ελληνικά αντικείμενα βρίσκονται συχνά μαζί σε τάφους ευγενών, σε διάφορες περιοχές όπως η Γερμανία και η Ελβετία,όμως αυτό είναι το βορειότερο μέρος όπου εμφανίζεται να έχει εξαπλωθεί η ελληνική κουλτούρα.Οι ελληνικές πόλεις που ιδρύθηκαν στην Ιτα- λία,την Ισπανία και τη νότια Γαλλία,όπως η Μασσαλία,επιδίωκαν το εμπόριο με τους τοπικούς Κέλτες και αντάλλασαν εξαιρετικά πολύτιμα αγαθά,όπως το κρασί,αλλά και είδη κεραμικής.
Είναι πιθανό,σύμφωνα με τους αρχαιολόγους,ότι η κανάτα και το συνοδευτικό κρασί της θα μπορούσαν να προέρχονται από την Μασσαλία.
Δυστυχώς είμαστε ακόμη στην εποχή που το αυτονόητο ΔΕΝ είναι επιστημονική παραδοχή.Ακόμη οι Ε- τρούσκοι δεν θεωρούνται ελληνικό φύλο (ούτε και οι Θράκες,άλλωστε) και χώρος επέκτασης του αρχαιο- ελληνικού κόσμου λογίζεται μόνο η Μεσόγειος,οπότε ανακαλύψεις σαν την ανωτέρω εμφανίζονται ως «εκπλήξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.