έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Εξαιρετικής ποιότητας οι ελληνικές θάλασσες

ThinkstockPhotos-453572779

Εξαιρετικής ποιότητας το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα.
Στην τέταρτη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που εκδίδουν ετησίως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με σαφώς πολλαπλάσιες περιοχές κολύμβησης σε σχέση με τις τρεις πρώτες χώρες (Κύπρος 112 ακτές, Μάλτα 87 ακτές και Λουξεμβούργο 11 ποτάμια και λίμνες), η Ελλάδα διαθέτει κατά 97% ύδατα εξαιρετικής ποιότητας. Συγκεκριμένα, από τα 1.540 σημεία που ελέγχθηκαν, αξιολογήθηκαν τα 1.518, καθώς τα υπόλοιπα 22 μετρήθηκαν για πρώτη φορά και δεν μπορούν να συνυπολογιστούν (αν και έχουν νερά εξαιρετικής ποιότητας). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
  •  1.495 σημεία κολύμβησης χαρακτηρίζονται «εξαιρετικής ποιότητας». Όλα πλην ενός βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές.
  •  23 σημεία χαρακτηρίζονται «καλής ποιότητας».
  •  Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίστηκε επαρκούς ή ανεπαρκούς ποιότητας.
Στην πέμπτη θέση ακολουθεί η Κροατία (94%), ενώ η Γερμανία (90%) βρίσκεται στην έκτη.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο το 2% των περιοχών κολύμβησης δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης και χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκούς ποιότητας».
Στην έκθεση του ΕΟΠ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκρίνεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, κατόπιν δειγματοληψίας, σε περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και την Αλβανία το 2014. Παράλληλα με την έκθεση, ο ΕΟΠ δημοσίευσε ένα διαδραστικό χάρτη με τις επιδόσεις της κάθε περιοχής κολύμβησης.
Σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης με ανεπαρκή ποιότητα υδάτων
Παράλληλα με τις ελάχιστες απαιτήσεις που πληροί το 95% των περιοχών κολύμβησης, το 83% πληροί τις αυστηρότερες προδιαγραφές του επιπέδου «εξαιρετικής ποιότητας». Τα ύδατα κολύμβησης κρίνονται ως ανεπαρκούς ποιότητας μόνο σε 409 περιοχές κολύμβησης, αριθμός που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του συνόλου. Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης με ανεπαρκή ποιότητα υδάτων εντοπίζονται στην Ιταλία (107 περιοχές, 2%), στη Γαλλία (105 περιοχές, 3%) και την Ισπανία (67 περιοχές, 3%).
Σε γενικές γραμμές, οι θαλάσσιες ακτές της ΕΕ λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία, καθώς το 97% πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές και πάνω από το 85% χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικής ποιότητας». Τα ύδατα σε όλες τις θαλάσσιες ακτές στη Σλοβενία, τη Μάλτα και την Κύπρο διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα.
Συγκριτικά, το 91% των περιοχών κολύμβησης σε εσωτερικά ύδατα (λίμνες, ποτάμια) ικανοποιεί τα ελάχιστα πρότυπα με βάση τη βαθμολογία που συγκεντρώνει, ενώ άνω του 78% χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής ποιότητας. Στο Λουξεμβούργο και στη Βουλγαρία όλες οι εσωτερικές περιοχές κολύμβησης χαρακτηρίζονται εξαιρετικές, με επόμενη τη Δανία, όπου το 95% των υδάτων κολύμβησης σε λίμνες κρίνεται ως εξαιρετικής ποιότητας. Οι περίπου 2.000 εσωτερικές περιοχές κολύμβησης στη Γερμανία χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας σε ποσοστό 92%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.