έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η ιδεολογική αποτελμάτωση της Νέας Δημοκρατίας

Η ιδεολογική αποτελμάτωση της Νέας Δημοκρατίας

Σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται δημόσια αυτό τον καιρό με αφορμή την ανάδειξη νέου προέδρου στη Ν.Δ.,έ- χει καταφανεί η απουσία ιδεολογικής βάσης και στοχεύ- σεων αυτού του κόμματος.Προσωπικά,μόνο τον κ. Φ. Κρανιδιώτη άκουσα να τοποθετείται ουσιαστικά στο θέ- μα του πολιτικού στίγματος.Η κοινωνική μερίδα που α- ντιπροσωπεύεται από τα προτάγματα της ελεύθερης σκέψης και οικονομίας,του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της συνεργατικής θεώρησης δεν έχει σαφώς αποκρυσταλλωμένο αποτύπωμα και έρμα,όχι μόνο τώρα,αλλά, θα έλεγα,σε όλη την μεταπολεμική περίοδο.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιχείρησε μετά το 1974 να δώσει με τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό ιδε- ολογική φόρμα στη νικήτρια παράταξη του εμφυλίου.Η σταδιακή Πασοκοποίηση μετά το 1985 της Ν.Δ. εξαφά- νισε γρήγορα την απόπειρα απόκτησης ταυτότητας του δημιουργικού φιλελεύθερου σώματος.Στα 30 χρόνια που παρήλθαν έκτοτε,δεν εισέρευσε κανένας άνεμος μοντέρνας σκέψης και σύνδεσης με την εθνική ρίζα στο κόμμα που εναλλασσόταν στην εξουσία.
Παρελαύνουν σήμερα από δημόσια βήματα φθαρμένα και νεότερα στελέχη της Ν.Δ. αναμασώντας πεπα- λαιωμένες ρητορείες,κενολογίες και στείρες ποδοσφαιρικές αντιμαχίες.Ένα ηγετικό πολιτικό προσωπικό που δεν έχει μελετήσει τα σύγχρονα ρεύματα,τις απαιτήσεις των καιρών και εξακολουθεί να στριφογυρνάει σε άγονες πεπατημένες.Στον τωρινό Δυτικό κόσμο μια σειρά διανοητές χαράσσουν δρόμους για βελτιώσεις της κοινωνίας μας.Σίγουρα,κάποιοι από αυτούς προάγουν το τεχνογιάπικο μοντέλο.Υπάρχουν όμως και υγιή σφριγηλά μυαλά που δίνουν λύσεις σε τρέχοντα ερωτήματα και αδιέξοδα.Από την άλλη,η πνευματική ζωή τούτου του τόπου παρέχει σε κάθε ανοιχτόμυαλο μελετητή της τον οπλισμό για έναν δυναμικό,πατριωτικό λό- γο.Τίποτα από όλα αυτά δεν απαντάται στην πελαγοδρομία των επίδοξων ηγετών και προβεβλημένων στελε- χών της Ν.Δ.Ένα επαναλαμβανόμενο σύνολο ρηχών κλισέ έχει καθηλωθεί στη φρασεολογία και τους εγκε- φάλους τους.Ούτε κουβέντα για παραγωγική (όχι μεταπρατική) οικονομία,οράματα ανασυγκρότησης,σαρωτι- κής επέλασης της τεχνολογίας,ανάδειξης καθοδηγητικά των λαμπερών στοιχείων του χτες μας.
Δίπλα σε αυτήν τη φανερή έλλειψη στρατηγικών σχεδιασμών της λεγόμενης συντηρητικής παράταξης (που μάλλον μεταφράζεται σε μπλοκάρισμα νέων αντιλήψεων και ανθρώπων από αναχρονιστικές δοξασίες,νε- ποτισμό και ανεπάρκεια παραγωγής κάτι παραπάνω από το βόλεμα και το τετριμμένο),αν τοποθετήσουμε τον καλπάζοντα λαϊκισμό,την αγκυλωμένη και εντελώς παρωχημένη θεώρηση της λεγόμενης αριστεράς (άλλη πονεμένη ιστορία…) βρισκόμαστε αμήχανοι μπροστά στο ζοφερό ανησυχητικό παρόν μας,που μας οδηγεί στο περιθώριο της Ευρώπης.

Γιάννης Βασ. Πέππας,Φιλόλογος
Δημοσιεύτηκε και στον Παλμογράφο.Δείτε εδώ
Και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (η 2η από τις 4 επιστολές).Δείτε εδώ
Και στον ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗ,φ. 427,16/11/2015,σελ. 5.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.