έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΖΑΜΙΑ

Επειδή πρόσφατα έγινε ντόρος σχετικά με την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως ας παραθέσουμε από τουρκική πηγή ποιες είναι οι πιο γνωστές εκκλησίες ή μοναστήρια που μετά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και στους αιώνες που ακολούθησαν,μετατράπηκαν από χώροι χριστιανικής λατρείας σε τζαμιά.Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ¨Κωνσταντινούπολη-πόλη στην οποία συναντώνται τρεις θρησκείες¨ των Σενούρ Σεζέρ και Αντνάν Οζγιαλτσινλέρ (Εκδόσεις İnkılap Y 2003):
Αγία Σοφία – Η εκκλησία αυτή κατασκευάστηκε με την σημερινή της μορφή από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο  αιώνα και αμέσως μετά από την άλωση της Κωνστανινούπολης μετατράπηκε σε τζαμί από τον σουλτάνο Μωάμεθ.Και κατασκεύασε και τον πρώτο μιναρέ.Τον δεύτερο τον έκανε ο Βαγιαζήτ ο Β΄,ο Σελίμ Β΄ κατασκεύασε άλλο μιναρέ στην θέση του πρώτου,ενώ δύο ακόμη κατασκεύασε ο σουλτάνος Μουράτ ο Γ΄.  Στα ΝΑ του ναού υπάρχουν τάφοι σουλτάνων και συγγενών τους.Eπί περιόδου Μαχμούτ του Α΄ έγιναν κτίρια δίπλα στο τζαμί.Στο διάστημα του Αμπντουλμετζίτ με εντολή του καζασκέρη Μουσταφά Εφέντι κρεμάστηκαν πινακίδες Αλλάχ,Μωάμεθ,Αλή,Ομέρ, Οσμάν,Εμπουμπεκίρ,Χασάν και Χουσεΐν και οι εξωτερικοί τοίχοι βάφτηκαν κίτρινοι.Στις 1/2/1935 έγινε μουσείο.
Τζαμί Κοτζά Μουσταφά Πασά- Πριν να γίνει τζαμί,το όνομα της ήταν Ανδρέα εν τη Κρίση και βρίσκεται στην συνοικία Κοτζαμουσταφά.Μετατράπηκε σε τζαμί το 1486.
Τζαμί Φέτχιγιε (σημ. μεταφρ : τζαμί της Κατάκτησης,προς ανάμνηση της κατάκτησης της Γεωργίας).Η παλιά ονομασία ήταν Παμμακάριστος και βρίσκεται στο προάστιο Τσαρσαμπά.Μετατράπηκε σε τζαμί το 1590 επί Μουράτ του Γ΄.Το κτίριο έγινε μουσείο στην δεκαετία του  ΄30 και έγινε πάλι τζαμί το 1960.
Τέμενος Μουλά Φενερί Ισά-Το μοναστήρι Λιπς βρίσκεται στην περιοχή Φάτιχ.Έγινε τζαμί στην περίοδο του Βαγιαζήτ Β΄τον 15ο αιώνα.
Παλιό Ιμαρέτ Τζαμί- Η παλιά του ονομασία ήταν Μοναστήρι Παντεπόπτη και βρίσκεται κοντά στο Ζεϊρέκ.Μετατράπηκε σε τζαμί τον 15ο αιώνα.
Τζαμί Ζεϊρέκ- Η παλιά ονομασία ήταν Παντοκράτωρ.Βρίσκεται στην συνοικία που πήρε το όνομα της από το τζαμί.
Τζαμί Ατίκ Μουσταφά Πασά-Δεν είναι γνωστή η ονομασία που είχε πριν γίνει τζαμί.Το κτίσμα βρίσκεται στην περιοχή Αϊβάνσαράι και μετατράπηκε σε τζαμί επί Βαγιαζήτ του Β΄.Σημείωση μεταφραστή: Πιθανολογείται πως ήταν η εκκλησία της Αγίας Θέκλας.   
Τζαμί Εκκλησίας Βεφά- Η παλιά ονομασία ήταν Άγιος Θεόδωρος και βρίσκεται στην συνοικία Βεφά.Μετατράπηκε σε τζαμί την εποχή του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή.
Τζαμί Γκιούλ-Η παλιά ονομασία ήταν Αγία Θεοδοσία και βρίσκεται στο Αγιάκαπι.Μετατράπηκε σε τζαμί το 1499.
Μουσείο Καριγιέ-Η παλιά ονομασία ήταν Χώρα του Χριστού Σωτήρα και βρίσκεται στην Εντίρνεκαπί.Μετατράπηκε σε τζαμί επί Βαγιαζήτ του Β΄και έγινε μουσείο το 1948.
Τζαμί Καλεντέρχανέ- Παλιά ονομασία Θεοτόκος Κυριώτισσα και βρίσκεται στο Βεζνετζιλέρ.Μετά από την άλωση παραχωρήθηκε για θρησκευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς.Μετατράπηκε σε τζαμί τον 18ο αιώνα.
Τζαμί Ιμραχόρ-Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και βρίσκεται στο Γεντίκουλε.Μετατράπηκε σε τζαμί επί Βαγιαζήτ του Β΄.
Μεστζίτ του Χιραμί Αχμέτ Πασά-Η παλιά ονομασία ήταν Άγιος Ιωάννης και βρίσκεται στην συνοικία Τσαρσαμπά.Μετατράπηκε σε τζαμί το 1586.
Τζαμί Μικρής Αγίας Σοφίας – Η παλιά ονομασία ήταν Άγιος Σέργιος και Βάκος και βρίσκεται στο Τσατλαντίκαπί.Μετατράπηκε σε τζαμί επί Βαγιαζήτ του Β΄.
Μεστζίτ Ισάκαπι.Η παλιά ονομασία δεν είναι γνωστή.Το κτίσμα βρίσκεται στην περιοχή Τσεράχπασά και μετατράπηκε σε τζαμί το 1560.Σημ. μεταφραστή: Πρόκειται για την μονή Μανουήλ.
Μεστζίτ Κεφελί- Η παλιά ονομασία δεν είναι γνωστή.Μετατράπηκε σε μεστζίτ το 1626.Βρίσκεται στο Καραγκιουμρούκ.
Μεστζίτ Σαντζακτάρ.Πιστεύεται πως ήταν η μονή Γαστρίων.Βρίσκεται στην περιοχή Τσεράχπασά.
Μεστζίτ Μοναστηριού.Η παλιά ονομασία είναι άγνωστη.Βρίσκεται κοντά στο Τόπκαπί.
Τζαμί Μπόντρουμ.Η παλιά ονομασία ήταν Μυρελαίου.Μετατράπηκε σε τζαμί τον 15ο αιώνα.
Τζαμί Αράπ-Η παλιά ονομασία ήταν καθεδρικός του Αγίου Δομίνικου και παρεκκλήσι Αγίου Παύλου και βρίσκεται στο Γαλατά.Έγινε τζαμί μετά την άλωση.
Όταν λοιπόν τολμήσουν και μιλήσουν ξανά οι Τούρκοι για θρησκευτική ελευθερία¨στην ελληνική Θράκη,ας ζητήσουμε και εμείς να επιστρα-φούν ΟΛΕΣ αυτές οι εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης στο Οικουμε-νικό Πατριαρχείο.  

Posted on TourkikaNea Ιουνίου 13th, 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.