έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας στο φυσικό αέριο

???????????????
Ο ¨ψυχρός πόλεμος¨ στο φυσικό αέριο ωφέλησε την Τουρκία. Η Ρωσία στην θέση του South Stream που ακύρωσε, θα περάσει την ίδια ποσότητα αερίου μέσω Τουρκίας.Η συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στο πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν θα αλλάξει την ενεργειακή όψη όλης της Ευρασίας.Λόγω της στάσης της Ευρώπης, ο Σάουθ Στριμ πέρασε πια στην ιστορία και στην θέση του θα δραστηριοποιηθεί ο νέος αγωγός ¨Θράκη Στριμ¨, που μέσω Τουρκίας θα διασφαλίζει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Η χωρητικότητα αυτού του αγωγού  θα είναι 63 δις κυβικών όπως θα ήταν και του ακυρωθέντος Σάουθ Στριμ.Μαζί με τον νέο αγωγό θα δημιουργηθεί και μια μονάδα διανομής (hub) στα σύνορα με την Ελλάδα. Με την μεγέθυνση της χωρητικότητας του Μπλου Στριμ, με τον ΤΑΝΑΡ και με το αζέρικο αέριο, πλέον η Τουρκία θα γίνει κέντρο διανομής φυσικού αερίου.Η εκ μέρους του Πούτιν αλλαγή γνώμης για τον Σάουθ Στριμ σχολιάστηκε στον αμερικανικό τύπο ως μια ήττα της Ρωσίας. Ενώ ο Πούτιν είχε δηλώσει προσπαθούσε να παρεμποδίσει τον αγωγό Σάουθ Στριμ.
‘HUB’  ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. O πρόεδρος της Γκαζπρόμ Αλεξέϊ Μίλλερ και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της BOTAŞ Μεχμέτ Κονούκ, υπέγραψαν στην Άγκυρα μνημόνιο κατανόησης σχετικά με την κατασκευή του αγωγού που θα περάσει από την Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία.Η χωρητικότητα του νέου αγωγού θα είναι 63 δις κυβικά αερίου. Εξ αυτών μια ποσότητα 14 δις κυβικών, δηλαδή ένας όγκος ίσος με αυτό που προμηθεύει η Δυτική Γραμμή, θα πηγαίνει για τους καταναλωτές στην Τουρκία, ενώ ένας όγκος 50 δις κυβικών θα πηγαίνει σε σημείο προμήθειας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.Η αρχή του αγωγού θα είναι στο Ρούρσκαγια της περιφέρειας Κρασνοντάρ και η κατασκευή του έχει ήδη αρχίσει.
 Αποφάσισε την τελευταία στιγμή.Πέρσι η Τουρκία μέσω του Μπλού Στριμ και της Δυτικής Γραμμής, αγόρασε από την Γκαζπρόμ 26,7 δις κυβικά φυσικά αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα γραμμή θα πάρει τη θέση του αερίου που έρχεται της Δυτικής Γραμμής. Η γραμμήα αυτή θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα εισέρχεται απευθείας στην τουρκική αγορά.Η τουρκική πλευρά καιρό τώρα ζητούσε την σύσταση ενός HUB στα σύνορα με την Ελλάδα. Το αίτημα αυτό ξεκαθάρισε στην συνάντηση με τον Πούτιν. Σύμφωνα με αυτά που συζητούνται στους διαδρόμους, αυτό ήταν κάτι που ήρθε στην επικαιρότητα με απόφαση Πούτιν μετά από το οριστικό ¨θάψιμο¨ του Σάουθ Στριμ. Αρμόδιου του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας ανέφεραν πως δεν περίμεναν ένα τέτοιο οριστικό βήμα.
Το κέρδος της Τουρκίας θα ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ. Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, ερωτηθείς για το τι θα επιφέρει το πέρασμα του νέου αγωγού από την Τουρκία απάντησε λέγοντας πως ¨Αυτή τη στιγμή αυτό που υπογράφηκε είναι ένα κείμενο καλής βούλησης. Εάν επιτευχθεί συμφωνία το κέρδος της Τουρκίας θα είναι πάνω, πολύ πάνω από τα 400 εκ. ευρώ. Διότι αυτό που φανταζόμαστε δεν είναι να γίνουμε μόνο μια χώρα περάσματος, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί στην Θράκη ένα κέντρο φυσικού αερίου¨. Πρόσθεσε επίσης πως ο σχεδιαζόμενος να κατασκευαστεί νέος αγωγός δεν θα βλάψει τον αγωγό ΤΑΝΑΡ.
 ¨Κερδισμένη η Τουρκία¨. Ο αμερικανικός τύπος σχολιάζοντας την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αλλάξει γνώμη για τον Σάουθ Στριμ και να στραφεί στην Τουρκία, είπε πως πρόκειται για μια ήττα της Ρωσίας. Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς σχετικά με το θέμα έγραψαν πως ¨Σε αυτή την ιστορία υπάρχει ένας κερδισμένος και αυτός είναι η Τουρκία.Η Τουρκία, η Κίνα και άλλες χώρες που έχουν ανάγκη για ενέργεια, επωφελούνται από την σύγκρουση ανατολής και δύσης και αποκτούν μακροπρόθεσμη και σε καλή τιμή πρόσβαση σε ενεργειακές πηγές.Η Τουρκία είναι μετά από την Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά για την Γκαζπρόμ. Η έκπτωση στο φυσικό αέριο που παρέχεται στην Τουρκία είναι συνδεδεμένη με την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Γκαζπρόμ. Εάν όπως έγινε με την Γερμανία υπάρξει μεγέθυνση του τζίρου, τότε ενδεχομένως θα υπάρξει μια νέα τιμολόγηση.
ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Ο ΜΠΛΟΥ ΣΤΡΙΜ. Η Γκαζπρόμ δέχτηκε τα πρόσθετα ετησίως 3 δις κυβικά αερίου που ζητούσε η Τουρκία. Το συντομότερο που θα φτάσει αυτή η πρόσθετη ποσότητα αερίου θα είναι το 2016. Για την πρόσθετη γραμμή θα χρειαστεί να αναπτυχθεί η χωρητικότητα του αερίου που έρχεται από την Ρωσία. Στα πλαίσια αυτά έχει τεθεί η μεγέθυνση του Μπλού Στριμ. Ο αγωγός Μπλου Στριμ από το 2003 και μετά μεταφέρει 16 δις κυβικά ρωσικού φυσικού αερίου, απευθείας στους Τούρκους καταναλωτές. Από τότε που τέθηκε σε λειτουργία έως τώρα, η συνολική ποσότητα που έχει μεταφέρει, έχει ξεπεράσει τα 110 δις κυβικά φυσικού αερίου. Για την μεταφορά πρόσθετου αερίου μέσω αύξησης της χωρητικότητας,θα ετοιμαστεί η απαραίτητη υποδομή.¨          Εφ. Μιλλιέτ  3/12/2014  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.