έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ελληνικό γυμνάσιο στην Ίμβρο μετά από 50 χρόνια

26trfs1rumokulu
Μετά από την προ διετίας άδεια για την λειτουργία ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, προχτές βγήκε άδεια από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και για ελληνικό γυμνάσιο. Το ελληνικό γυμνάσιο είναι έτοιμο να παράσχει παιδεία τον Σεπτέμβριο. Η ελληνική κοινότητα προσδοκεί τώρα να δοθεί άδεια για ελληνικό λύκειο. Η άδεια αυτή αναμένεται να δοθεί πριν το άνοιγμα των σχολείων. Για να εγγραφεί στο σχολείο μετακόμισε από Ελλάδα μια οικογένεια με 4 παιδιά. Ο διευθυντής του ελληνικού γυμνασίου Ίμβρου Μάκης Καμπουρόπουλος λέει πως στην μεταφορά των οικογενειών από την Ελλάδα στο νησί, συνετέλεσε η οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει ο Καμπουρόπουλος προς το παρόν στο γυμνάσιο υπάρχουν 1 , ενώ στο λύκειο 3 ,μαθητές. Ο Καμπουρόπουλος ανέφερε πως περιμένει τα νούμερα αυτά να αυξηθούν πριν να ανοίξουν τα σχολεία. Είπε πως είναι πολύ χαρούμενος για το άνοιγμα του σχολείου και συνέχισε λέγοντας : ¨ Όταν στα 8 μου χρόνια απαγορεύτηκε η ελληνική εκπαίδευση, αναγκάστηκα να πάω Κωνσταντινούπολη. Για 4 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη αναγκάστηκα να μείνω δίπλα σε μια άλλη οικογένεια.
Καθώς ήμουν μικρό παιδί, ήταν δύσκολο να είμαι χώρια από την οικογένεια μου. Όταν πήγα γυμνάσιο, ήρθε η μητέρα μου, πιάσαμε ένα σπίτι και έτσι αρχίσαμε να ζούμε. Υπό αυτή την έννοια είναι πολύ χαροποιό το να υπάρξει τώρα στο νησί γυμνάσιο και λύκειο. Εδώ υπήρχαν νέα ζευγάρια που όταν τα παιδιά τους έφταναν σε σχολική ηλικία, αναγκαζόταν να φύγουν από το νησί. Αυτούς θέλουμε να τους κρατήσουμε στο νησί. Επίσης οικογένειες με παιδιά που θέλανε να μείνουν στο νησί, δεν μπορούσαν να το κάνουν λόγω του εκπαιδευτικού θέματος . Τώρα αυτό το θέμα λύθηκε¨.
Ο Καμπουρόπουλος λέει πως δεν προσδοκεί μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από Ελλάδα και λέει ¨Κάποιοι Τούρκοι νομίζουν πως θα έρθουμε εδώ και λες και θα καταλάβουμε το νησί. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να έρθουν μερικές ακόμη οικογένειες από την Ελλάδα και η ελληνική κοινότητα να μην εξαφανιστεί από το νησί. Για το σχολείο δεν υπάρχει πίσω μας κάποιο πλούσιο και ισχυρό λόμπι. Εμείς το κάναμε με χρέη και με δωρεές¨.     
5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ
O Λάκης Βίγκας-πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου δηλώνει πως για 5 χρόνια ασχολούνταν με το θέμα του σχολείου και λέει πως ¨Μετά από την προ 50 ετών απαγόρευση της εκπαίδευσης στα ελληνικά, οι Ίμβριοι είχαν ανάγκη παιδείας για να μπορέσουν να ζήσουν εδώ. Τώρα απομακρύνουμε αυτό το πρόβλημα. Στο νησί είχαν μείνει μόνο συνταξιούχοι, ενώ εμείς πρέπει να καταστούμε μια παραγωγική κοινότητα¨.
………….
Εφ. Ταράφ 26/7/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.