έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Εργασία στο εξωτερικό – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εργασία στο εξωτερικό – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

153896955
Χρήσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο εξωτερικό παρέχει ο νέος οδηγός EURES «Έτοιμοι να πάρετε τη μεγάλη απόφαση;» Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο απευθύνεται σε όσους εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζήσουν και να εργασθούν στο εξωτερικό ή να μεταβαίνουν καθημερινά για να εργασθούν σε μια γειτονική χώρα ως διασυνοριακοί εργαζόμενοι. Περιέχει συμβουλές για την αναζήτηση θέσεων εργασίας και την υποβολή αιτήσεων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Όλες οι παραπάνω χώρες έχουν συνάψει μεταξύ τους συμφωνία που επιτρέπει στους υπηκόους τους να ταξιδεύουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε από αυτές.
Σύμφωνα με τους συμβούλους EURES, oι άνθρωποι συχνά υποτιμούν τη σημασία των πολιτισμικών πτυχών, ενόψει της μετάβασής τους στο εξωτερικό για εργασία. Μεταξύ των πτυχών αυτών περιλαμβάνονται η γλώσσα, οι κανόνες που διέπουν την αγορά εργασίας, αλλά και η οργανωτική φιλοσοφία που διέπει τις επιχειρήσεις και το εν γένει κοινωνικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, στις σκανδιναβικές χώρες, κατά κανόνα, η ιεραρχική διάρθρωση είναι ιδιαίτερα χαλαρή. Το αντίθετο συμβαίνει στη Γαλλία, όπου η διοικητική διάρθρωση των επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται από ισχυρό κεντρικό έλεγχο. Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το διευθυντικό δικαίωμα είναι πολύ ισχυρό, η δε ανατροφοδότηση με αρνητικά σχόλια δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι σύμβουλοι EURES δίνουν σε όσους «φλερτάρουν» με το εξωτερικό τις εξής συμβουλές:
Μάθετε τη γλώσσα
Η καλύτερη συμβουλή προς όσους αναζητούν εργασία στο εξωτερικό είναι: μάθετε τη γλώσσα. Μέσω της γλώσσας γίνεται κατανοητή η πολιτισμική ιδιαιτερότητα μιας χώρας. Υπάρχουν πράγματα που δεν μεταφράζονται.
Ζητήστε βοήθεια από τους συμβούλους EURES
Οι σύμβουλοι EURES έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας του πολιτισμικού παράγοντα. Εργάζονται σε έναν πολυπολιτισμικό Οργανισμό και διατηρούν επαφές με συναδέλφους τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελούν έναν εξαιρετικό πόρο για τους αναζητούντες εργασία. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντοτε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να ζήσουν και να εργασθούν στο εξωτερικό. Δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαίο να πληροφορηθούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Οι υπηρεσίες EURES έχουν το πλεονέκτημα ότι παρέχονται δωρεάν, είναι εύκολα προσβάσιμες και παρέχουν πληροφορίες οι οποίες καθιστούν σημαντικά ασφαλέστερη τη διαδικασία της αναζήτησης θέσης εργασίας, της μετάβασης και της εργασίας στο εξωτερικό.
Γίνετε προσαρμοστικοί και ευέλικτοι
Η προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον μιας ξένης χώρας αποτελεί από μόνη της δεξιότητα. Ένα άτομο που έχει εργαστεί για ένα διάστημα στην Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία, για παράδειγμα, έχει μάθει πώς να προσαρμόζεται σε διαφορετικές πολιτισμικές συνθήκες, πώς να εργάζεται με τον πλέον αποδοτικό τρόπο και πώς να συνεργάζεται με τους ημεδαπούς. Οι δεξιότητες αυτές είναι πολύτιμες. Σύμφωνα με τον οδηγό, όποιος έχει εργασθεί σε λατινογενή χώρα, όπως η Ιταλία για παράδειγμα, έχει εξοικειωθεί με τις τοπικές αντιλήψεις όσον αφορά τη διαχείριση της ελαστικότητας του ωραρίου εργασίας. Έτσι, όταν κάποιος του λέει «σε 5 λεπτά», αντιλαμβάνεται ότι η φράση δεν έχει το νόημα που θα είχε στα χείλη ενός Γερμανού.
«Πουλήστε» την προϋπηρεσία του εξωτερικού
Η εργασία στο εξωτερικό, ακόμη και όταν αφορά σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη αργότερα, ακόμη και σε διαφορετικό κλάδο. Δείχνει ικανότητα προσαρμογής. Πολλοί εργοδότες θέλουν να ελέγξουν την προηγούμενη διεθνή εργασιακή εμπειρία του υποψηφίου.
Αντιμετωπίστε τις παγίδες
Προετοιμαστείτε για το πολιτισμικό σοκ που πρόκειται να υποστείτε. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα πάντα ρόδινα στο ξεκίνημα, η υπεραισιοδοξία τους όμως αυτή σύντομα φθίνει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προετοιμαστείτε για να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές συνέπειες. Σε αρκετές περιπτώσεις, άνθρωποι οι οποίοι μετέβησαν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αναζητώντας εργασία, χωρίς όμως να γνωρίζουν τη γλώσσα ή να διαθέτουν άλλες δεξιότητες που τους ζητήθηκαν, κατέληξαν να περιφέρονται άστεγοι και στερούμενοι ακόμη και των μέσων επιστροφής στην πατρίδα τους. Σε άλλες περιπτώσεις, μετανάστες παρέμειναν στη χώρα που τους φιλοξενούσε αφού έχασαν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους και να παραδεχθούν ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά για αυτούς. Οι σύμβουλοι EURES μπορούν να παράσχουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.
Προετοιμαστείτε για την επιστροφή στη χώρα σας
Κατά την επιστροφή στην χώρα καταγωγής σας, αφού εργαστήκατε για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, ενδέχεται να υποστείτε «σοκ πολιτισμικής επανένταξης». Εάν είχατε συνηθίσει να ζείτε σε μια πόλη που σας εξασφάλιζε υψηλό επίπεδο ζωής, ενδέχεται να μη βρείτε την ίδια ποιότητα ζωής στη χώρα καταγωγής σας. Οι αντιλήψεις σας σχετικά με την ποιότητα ζωής έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι ενίοτε φαντάζονται ότι κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα θα τα βρουν όλα όπως τα άφησαν. Συνήθως, όμως, οι προσδοκίες τους διαψεύδονται και απογοητεύονται. Η πόλη τους, η εργασία, η οικογένεια και ο κοινωνικός τους περίγυρος θα έχουν αλλάξει μετά την πάροδο τριών ετών. Τα πράγματα μπορεί να έχουν εξελιχθεί προς το καλύτερο ή και προς το χειρότερο. Κατά κανόνα, είναι μάλλον απίθανο να βρεις τα πράγματα όπως τα άφησες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.