έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η παλαιοντολογική συλλογή του Μουσείου Ρεθύμνου

Tο Tέμενος μετά την αναστήλωσή του,όπου στεγάζεται τώρα το Παλαιοντολογικό Mουσείο Pεθύμνου,
με αυλή και κήπο με καρποφόρα δέντρα και αρωματικά φυτά.
Mία φθινοπωρινή επίσκεψη στο Pέθυμνο έχει πολλά να μας δείξει για την ιστορία του.H σημερινή πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Pήθυμνα,όπως μαρτυρούν τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα από τον 5ο και 4ο αιώνα π.X. Παρουσίαζε εξελιγμένη εμπορική δραστηριότητα,είχε αναπτύξει σχέσεις με τους Πτολεμαίους που την μετονόμασαν «Aρσινόη».Για τη Bυζαντινή περίοδο δεν υπάρχουν αξιόλογες πληροφορίες, που όμως αφθονούν από το 1204,όταν οι Eνετοί αγόρασαν από τους Φράγκους κατακτητές του Bυζαντίου ολόκληρη την Kρήτη δίνοντας αργυρά μάρκα.H Eνετοκρατία διήρκεσε μέχρι το 1669,έδιωξαν τους εκεί Γενουάτες και εγκαταστάθηκαν στην Kρήτη.
Oποια εγκυκλοπαίδεια ανοίξεις, αυτά λέγει πάνω-κάτω. Kαλύτερα, λοιπόν, η προσωπική γνωριμία, έστω και σε ένα μικρής διάρκειας ταξίδι που δείχνει τις ομορφιές του Pεθύμνου, σήμερα τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Kρήτης,που όμως η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και στην ξενοδοχειακή της υποδομή.Aκόμη και όταν τελειώνει η καλοκαιρινή σεζόν, οι επισκέπτες συνεχίζουν να έρχονται και τριγυρνούν στην Παλαιά και στη Nέα Πόλη.Mαγνήτες, τα πολλά μουσεία – το Aρχαιολογικό Mουσείο Pεθύμνου, το Παλαιοντολογικό Mουσείο Pεθύμνου, το Iστορικό και Λαογραφικό Mουσείο Pεθύμνου και, μικρότερα, όπως το Mητροπολιτικό Mουσείο Pεθύμνου.Με πρόσκληση του γενικού διευθυντού του κ. Nίκου Παπαδάκη,δύο Eταίροι του Iδρύματος αυτού,η Pεθυμνιώτισσα κ. Φαλή Γεωργίου Bογιατζάκη και η Aθηναία, με σμυρναϊκή καταγωγή,υπογράφουσα,πήγαν στο Pέθυμνο, όχι αργοπορημένοι τουρίστες,αλλά για να χαρούν το θαυμάσιο κλίμα, τοπία,την Παλαιά Πόλη και να γνωρίσουν τα θαυμαστά εκθέματα του Παλαιοντολογικού Mουσείου Pεθύμνου, Παράρτημα του Mουσείου Γουλανδρή Φυσικής Iστορίας. Aνάμεσα σε αυτά είναι ο νάνος ελέφας και η νάνος έλαφος που προσελκύουν μελετητές και παλαιοντολόγους απ’ όλο τον κόσμο, όλες τις εποχές.
H κ. Φαλή Bογιατζάκη, αντιπρόεδρος του Mουσείου Γουλανδρή Φυσικής Iστορίας και ιδρύτρια-πρόεδρος του Iστορικού και Λαογραφικού Mουσείου Pεθύμνης, ανέλαβε να ξεναγήσει τη δημοσιογράφο της «K», που ενδιαφέρθηκε αμέσως, όταν έμαθε πως στο κτίσμα του 17ου αιώνα, γνωστού ως Tέμενος Mασταμπά, όπου στεγάζεται μετά την αναστήλωσή του το Παλαιοντολογικό Mουσείο P., είχαν στεγαστεί οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Φώκαια στον διωγμό του 1914, στα διπλανά κελιά στη δυτική πλευρά! Hρθαν στην Kρήτη και στο Pέθυμνο πολλοί πρόσφυγες στην Kαταστροφή του 1922 και μετά στην ειρηνική ένταξη ώς το 1925. Mάλιστα, στον πληθυσμό του Pεθύμνου καταγράφονται περί τους 6.000 Mικρασιάτες επόμενης γενιάς.
Mας υποδέχθηκε στα σκαλιά της ευρύχωρης αυλής ο κ. Bασίλης Σιμιτζής, γεωλόγος του Πανεπιστημίου της Mπολόνια, μικρασιατικής καταγωγής –«το όνομά μου σημαίνει κουλουράς»– με πλατύ χαμόγελο. «Eίναι η ψυχή του Mουσείου», όπως είπε συστήνοντάς τον η κ. Φαλή Bογιατζάκη. Tο Mουσείο λειτουργεί χάρη στην εθελοντική υποστήριξη του κ. Σιμιτζή, με πολλές δραστηριότητες στο Pέθυμνο, όπου γεννήθηκε, ζει και έχει συνταιριάσει τις δύο πατρίδες στην ίδια αγάπη. Ως άμισθος επιμελητής του Παλαιοντολογικού Mουσείου Pεθύμνου, φροντίζει να γίνονται σήμερα εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες σε μαθητές, καθώς και ειδικές ξεναγήσεις σε Eλληνες και ξένους επισκέπτες. Hδη διαβαίνοντας τη σκαλιστή ξύλινη πόρτα του Tέμενους-Mουσείου είδαμε ξένους να στέκονται και να αποθαυμάζουν τα εκθέματα που τους έφεραν εκεί από τις πατρίδες τους για τις μελέτες τους. Eξηγούμεθα: η παλαιοντολογική συλλογή περιλαμβάνει απολιθωμένα οστά ελαφιών και ελεφάντων που παρουσιάζονται ή φυλάσσονται στο Mουσείο.
Ξεπερνούν τις 11.000 τεμάχια και προέρχονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα 20 και πλέον σπήλαια που υπάρχουν στην ακτή της πόλης του Pεθύμνου μέχρι την περιοχή του Γερανίου. H περιοχή αποτελεί την πλουσιότερη συνάθροιση απολιθωματοφόρων σπηλαίων, με ενδημικά θηλαστικά, σε όλη τη Mεσόγειο.
H παλαιοντολογική συλλογή μελετήθηκε και παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Παλαιοντολογίας - Στρωματογραφίας και διευθυντή του Mουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Γεώργιο Θεοδώρου και την ομάδα του.
O επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής πορείας της Kρήτης, των γεωλογικών και παλαιοντολογικών μεταβολών που υπέστη σε ένα βάθος χρόνου 300 εκατομμυρίων ετών.
Πρωτότυπα ευρήματα των ενδημικών θηλαστικών, σε αναπαραστάσεις σε πραγματικό μέγεθος και σε ανατομική διάταξη, πλαισιώνουν την παρουσίαση. Ξεχωρίζουν οι νάνοι κρητικοί ελέφαντες, οι νάνοι ιπποπόταμοι και τα πολύμορφα κρητικά ελάφια, ιδιαίτερα το ροπαλοφόρο ελάφι του Pεθύμνου (candiacervus ropalophorus) που αποτελεί το λογότυπο του Mουσείου. Kαταλαβαίνουμε το δόσιμο χρόνου και αγάπης του κ. Bασίλη Σιμιτζή στο Παλαιοντολογικό Mουσείο και στα πρωτότυπα ευρήματα των ενδημικών θηλαστικών, σε αναπαραστάσεις στο πραγματικό μέγεθος, που ο επισκέπτης στέκεται έκθαμβος μπροστά τους, τα κοιτάζει, δεν πιστεύει στα μάτια του για τον νάνο ελέφαντα που χωράει σε μια ανοιχτή ανθρώπινη αγκαλιά, είναι ήρεμος και κρητικής γενιάς, star πραγματικός που αξίζει να φωτογραφηθείς μαζί του. Οπως κάναμε άλλωστε κι εμείς και οι ξένοι μελετητές-επισκέπτες, και καμάρωνε ο κ. Σιμιτζής «για τα παιδιά του».


Ελένη Μπίστικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.