έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Κάπνισμα: φίλος ή ένας ύπουλος εχθρός;



Πολύς λόγος γίνεται τελευταία γύρω από το κάπνισμα, καθώς παρά την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών και της επιβολής περιοριστικών μέτρων, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων εξακολουθεί να μη θέλει να εγκαταλείψει αυτή τη συνήθεια. Πόσο όμως το τσιγάρο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας τελικά;

Πόσοι είναι οι καπνιστές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες;

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού καπνίζει συστηματικά, δηλαδή 1,2 δις άνθρωποι. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο, αφού το 52,6% των ανδρών και το 32,7% των γυναικών άνω των 15 ετών είναι καπνιστές, κατατάσσοντας μας έτσι στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως.

Πόσο σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα;

Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου που θα μπορούσε να προληφθεί παγκοσμίως. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ , 19.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε χρόνο από το τσιγάρο. Το κάπνισμα όχι μόνο μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά οδηγεί σε παθήσεις που προκαλούν σημαντικές αναπηρίες. Οι σημαντικότερες βλάβες που προκαλεί στον πνεύμονα είναι η ανάπτυξη καρκίνου και Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Το κάπνισμα επηρεάζει άλλα όργανα εκτός από τους πνεύμονες;

Το κάπνισμα προκαλεί σημαντικές βλάβες σε πολλά όργανα, είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά, επιβαρύνει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού όπως δέρμα, οστά, ουροποιητικό και γενετικό σύστημα και αυξάνει ιδιαίτερα την πιθανότητα για καρκίνο.

Έχει σημασία το πόσο «βαριά» είναι τα τσιγάρα που καπνίζω;

Πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι οι αυτοί που καπνίζουν πιο «ελαφριά» τσιγάρα όχι μόνο δεν κινδυνεύουν λιγότερο αλλά επειδή έχουν την τάση να εισπνέουν τον καπνό πιο βαθειά, αναπτύσσουν διαφορετικού τύπου καρκίνο σε διαφορετικές θέσεις.

Είμαι ο μόνος που καπνίζει στο σπίτι. Μπορεί να δημιουργήσω πρόβλημα στους άλλους;

Είναι πλέον γνωστό ότι το παθητικό κάπνισμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και πολλά άλλα όργανα, ακόμα και αν το άτομο δεν έχει καπνίσει ποτέ. Ιδιαίτερα ευαίσθητα στον καπνό του τσιγάρου είναι τα παιδιά, τα οποία κινδυνεύουν από πολύ σοβαρές επιπλοκές όταν μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με τσιγάρο.

Αν κόψω τώρα το κάπνισμα, θα επωφεληθώ;

Έχει αποδειχθεί ότι όταν ο καπνιστής κόψει το τσιγάρο μέχρι τα 35, έχει το ίδιο προσδόκιμο επιβίωσης με τον μη καπνιστή. Οποιαδήποτε όμως στιγμή της ζωής του κάποιος αποφασίσει να αφήσει αυτή τη συνήθεια, έχει οφέλη. Η νικοτίνη καθαρίζει από τον οργανισμό μέσα σε 24 ώρες, ενώ μετά από λίγες ημέρες παρατηρείται σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.
Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα μειώνεται στο φυσιολογικό μέσα σε λίγα χρόνια ενώ ο κίνδυνος για καρκίνο σταματά να αυξάνεται εκθετικά.

Πως μπορώ να καταλάβω αν οι πνεύμονές μου έχουν πάθει «ζημιά» από το τσιγάρο;

Οι καπνιστές συχνά έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με το τσιγάρο στα οποία όμως δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Για παράδειγμα ο πρωινός «τσιγαρόβηχας», δηλαδή ο παραγωγικός βήχας που ξεκινάει το πρωί όταν ξυπνάμε και σταματάει λίγη ώρα αργότερα, ενώ θεωρείται αναμενόμενος για έναν καπνιστή, στην πραγματικότητα αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.
Άλλα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν είναι η δυσκολία στην ανάσα, το σφίξιμο στο στήθος αλλά και τα συχνά κρυολογήματα που «κατεβαίνουν» στους πνεύμονες. Δυστυχώς όμως το τσιγάρο μπορεί να έχει προκαλέσει ήδη σημαντική βλάβη χωρίς να δίνει κανένα σημάδι. Γι αυτό συστήνεται όλοι όσοι καπνίζουν πολλά τσιγάρα και για πολλά χρόνια να ελέγχονται τακτικά από ειδικό Πνευμονολόγο.

Θέλω να το κόψω αλλά δεν μπορώ. Υπάρχει τρόπος να βοηθηθώ;

Σήμερα, υπάρχουν τρόποι υποβοήθησης και υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος. Στην Ελλάδα λειτουργούν πολλά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία στα οποία μπορεί να απευθυνθεί ο καπνιστής. Στα ιατρεία αυτά, εξειδικευμένοι Πνευμονολόγοι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν άτομα που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα με εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας.
Πηγή: blog.doctoranytime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.