έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ TOYΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ

Posted on TourkikaNea Νοεμβρίου 5th, 2015

Τούρκοι της Ελλάδας μετείχαν στην σύνοδο του ΟΑΣΕ
4d461c0201da0435692eb5f46c93c726_XL
Τούρκοι της Ελλάδας μετείχαν στην σύνοδο Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ που είχε τίτλο ¨Η συμβολή του ΟΑΣΕ στην προστασία των εθνικών μειονοτήτων¨
Στην σύνοδο αυτή που έγινε στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2015 στην Βιέννη την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκη την εκπροσώπησαν τα μέλη του BTAYTD (Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης) Περβίν Χαϊρουλλάχ και Αλή Χουσείνογλου και τα μέλη της ομάδας Λόμπι της ΕΟΤΔΘ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης) Φουντά Ρεσίτ και Γιακούπ Ουζούν. Τους Τούρκους των Δωδεκανήσων εκπροσώπησε ο καθηγητής Μουσταφά Καϊμακτσί-πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσων.
Οι εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητας κατά τις τρεις συνεδρίες της συνόδου, περιέγραψαν με λεπτομέρειες στους μετέχοντες τα θέματα των Τούρκων Δυτικής Θράκης και Δωδεκανήσων.
Στην πρώτη συνεδρία που είχε τίτλο ¨25 χρόνια από την αποδοχή του Εγγράφου της Κοπεγχάγης το 1990¨ , πήρε τον λόγο το μέλος του BTAYTD Περβίν Χαϊρουλλάχ και ανέφερε πως στην δυτική Θράκη ζούνε περίπου 150 χιλιάδες Τούρκοι, το στάτους των οποίων έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λωζάνης και από πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί από την Ελλάδα.
……………..
Οι προτάσεις της Χαϊρουλλάχ προς την Ελλάδα :
  • Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού και να αναγνωριστεί η ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα
  • Να επικυρωθεί χωρίς καμία επιφύλαξη η Συμφωνία-Πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων
  • Ανέφερε πως το άρθρο 19 του ελληνικού κώδικα ιθαγένειας ήταν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα εθνοκάθαρσης και πολιτιστικής γενοκτονίας και ότι με την εφαρμογή του περίπου 60 χιλιάδες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έχασαν την ελληνική ιθαγένεια. Να εξαλειφθεί το συντομότερο η βλάβη που υπέστησαν όλοι οι άνθρωποι-θύματα αυτής της πρακτικής και ιδιαίτερα οι εθνικά Τούρκοι.
  • Να γίνει σεβαστή και να στηριχθεί η ελευθερία ειρηνικών συγκεντρώσεων και ίδρυσης συλλόγων της τουρκικής μειονότητας.
( Στο θέμα αυτό η τελευταία ελληνική παραβίαση συνέβη πριν από δύο εβδομάδες όταν στην αποτελούμενη από 45% Τούρκους πόλη της Ξάνθης, η τοπική αυτοδιοίκηση απέρριψε αίτημα του BTAYTD για πραγματοποίηση φιλανθρωπικής εκδήλωσης στην πλατεία της Ξάνθης με το αιτιολογικό πως ¨θα είναι πολυπληθής¨.
  • Να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί πλήρως  το Έγγραφο της Κοπεγχάγης

Στην δεύτερη μέρα της συνόδου και κατά την συνεδρία με τίτλο ¨Αφομοίωση διαφορετικών κοινοτήτων και Προτάσεις της Λιουμπλιάνα¨, πήρε τον λόγο ο Αλή Χουσείνογλου-μέλος του BTAYTD και σχετικά με τα ατομικά δικαιώματα εκπαίδευσης των μειονοτήτων αναφέρθηκε στο άρθρο 45 των Προτάσεων της Λιουμπλιάνα και στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στο εκπαιδευτικό πεδίο. O Χουσείνογλου υπογράμμισε πως στα τελευταία χρόνια στην μειονοτική εκπαίδευση πέραν κάποιων θετικών εξελίξεων, τα θεμελιώδη θέματα παραμένουν. Ανέφερε πως με νόμους, διατάγματα και ρυθμίσεις των ελληνικών κυβερνήσεων η μειονοτική εκπαίδευση που έπρεπε να είναι αυτόνομη και ιδιωτική, έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη δομή. Είπε πως υπό την επίδραση των μηχανισμών του ελληνικού κράτους τα σχετικά με την εκπαίδευση θέματα της μειονότητας αυξήθηκαν  και μάλιστα με σταδιακά μειούμενο το δικαίωμα λόγου σε αυτά τα θέματα των μελών της μειονότητας.
Ο Χουσέινογλου αναφερθείς στην προσχολική εκπαίδευση και στο θέμα της αριθμητικής ανεπάρκειας, είπε πως ακόμη δεν μπορούν να υπάρξουν νηπιαγωγεία με μητρική γλώσσα τα τουρκικά. Τόνισε πως παράλληλα με αυτό, κάθε χρόνο μειώνονται και τα δίγλωσσα μειονοτικά δημοτικά, είπε πως από το 2000 κι εντεύθεν έκλεισαν περίπου 100 μειονοτικά δημοτικά και ότι ο αριθμός των δημοτικών αυτών έχει πέσει πια στα 140.  Ο Χουσείνογλου αναφερόμενος στην μέση εκπαίδευση των Τούρκων μαθητών της Δυτικής Θράκης είπε πως συνεχίζουν στα δίγλωσσα γυμνάσια και ότι εν έτει 2015 ακόμη δεν έχουν καλυφθεί από το ελληνικό κράτος τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας για νέα δίγλωσσα γυμνάσια και λύκεια.
…………………..
Στο συνέδριο πήρε τον λόγο εξ ονόματος της ΕΟΤΔΘ η Φουντά Ρεσίτ και αναφέρθηκε στα θέματα εθνικής ταυτότητας, μουφτειών και εκπαίδευσης. Ο καθηγητής Μουσταφά Καϊμακτσί, μιλώντας εξ ονόματος  του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσων, αναφέρθηκε στα προβλήματα σχετικά με την εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα των τουρκικών, όπως και στο θέμα της εθνικής ταυτότητας.
…………….
Περ. Ρόντοπ Ρουζγκαρί  31/10/2015
Σχόλιο: Κύριοι του Ελληνικού ΥΠΕΞ,που είναι οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων συλλόγων Ρωμά και Πομάκων να αντικρούσουν αυτά που έλεγαν οι πράκτορες των τουρκικών συμφερόντων; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.