έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ευρωβουλευτές: Δεν πρέπει να μένουμε σιωπηλοί στην γενοκτονία που γίνεται στους Κούρδους

Στο ευρωκοινοβούλιο οργανώθηκε μια συζήτηση με θέμα ¨Η κατάσταση στα ΝΑ της Τουρκίας¨. Στην συζήτηση αυτή που μετείχε και ο υπεύθυνος για την διεύρυνση επίτροπος της Ε.Ε. , κάποιοι ευρωβουλευτές ανέφεραν πως ασκείται συνειδητή γενοκτονία από το τουρκικό κράτος σε βάρος των Κούρδων και ότι ¨Είναι απαράδεκτο και αντίθετο με τις αξίες της Ε.Ε. να παραβλέπονται οι επιθέσεις της Τουρκίας έναντι του κουρδικού λαού, λόγω της συμφωνίας για τους πρόσφυγες¨.
Στο ευρωκοινοβούλιο, οργανώθηκε μια συζήτηση σχετικά με τις επιθέσεις του τουρκικού κράτους μετά από την ανακήρυξη της αυτοδιοίκησης στο Βόρειο Κουρδιστάν. Εντύπωση προκάλεσε πως πολλοί ευρωβουλευτές ανέφεραν πως η Τουρκία κάτω από το προκάλυμμα του αγώνα κατά της ISIS, ασκεί έναν γενοκτονικό πόλεμο σε βάρος του κουρδικού λαού. Οι ευρωβουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στην στάση σιωπής της Ε.Ε. έναντι αυτών των επιθέσεων της Τουρκίας.
Στην συζήτηση πρώτος έλαβε τον λόγο ο υπεύθυνος διεύρυνσης της Ε.Ε. επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Ο Χαν είπε πως η κατάσταση στο Βόρειο Κουρδιστάν είναι ανησυχητική και ότι ο ίδιος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο Χαν είπε πως τα προβλήματα της περιοχής μπορούν να λυθούν από κοινού και πρόσθεσε πως ¨Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στην νίκη κατά της ISIS. Η κατάσταση στα ΝΑ της χώρας δεν θα πρέπει να το επηρεάζει αυτό. Ζητάμε να κηρυχθεί ανακωχή και να αρχίσουν ξανά οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι επαφές που έχουμε τον Ιανουάριο είναι μια καλή ευκαιρία για να το θέσουμε αυτό ξανά. Η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι η καλύτερη μέθοδος επίλυσης του προβλήματος. Και το ΠΚΚ θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του στην Τουρκία και να επιστρέψει στην διαδικασία του διαλόγου¨.
Η Ρενάτα Σόμερ που μίλησε ως εκπρόσωπος της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, εστίασε στο ότι τα μέτρα εκτάκτου καταστάσεως διαρκούν εβδομάδες τώρα και είπε : ¨Οι δυνάμεις του τουρκικού κράτους επιτίθενται σε πολίτες με βαριά όπλα. Πέθαναν παιδιά γέροι και γυναίκες. Οτιδήποτε κινείται πυροβολείται και έτσι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Αυτό είναι κάτι που συνεχίζεται σε 17 επαρχίες. Δεν υπάρχει τηλέφωνο, δεν υπάρχει διαδίκτυο και δεν καλύπτονται ούτε οι ανάγκες σε τρόφιμα. Οι άνθρωποι θέλουν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους, ένα εκατομμύριο άνθρωποι επηρεάζονται και 250.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Λέγοντας πως αγωνίζονται κατά του ΠΚΚ, στοχεύουν στον κουρδικό λαό. Η περιοχή εκεί έχει γίνει περιοχή πολέμου. Είναι απαράδεκτο να παραμένουμε έτσι σιωπηλοί¨.
Η Σόμμερ τόνισε πως είναι απαράδεκτο να παραμένουν σιωπηλοί απέναντι στις επιθέσεις που κάνει η Τουρκία έναντι του κουρδικού λαού, ένεκα της επιτευχθείσας με την Τουρκία συμφωνίας για τους πρόσφυγες κα ανέφερε τα εξής : ¨Συμβαίνει ένα ανθρώπινο δράμα, διακυβεύονται οι αξίες της Ε.Ε. Πρέπει να κινηθούμε και έχουμε ευθύνες. Επίσης εάν δεν επέμβουμε σε αυτή την κατάσταση θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα Κούρδων προσφύγων¨.
Η επίτροπος της Ε.Ε. υπεύθυνη για την σχετική με την Τουρκία αναφορά Κάτι Πίρι, είπε πως η κατάσταση στο Κουρδιστάν έχει γίνει κρίσιμη. H Πίρι είπε πως λόγω αυτών που συμβαίνουν, οι άνθρωποι σε Σιλόπη και Τζίζρε αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και πρόσθεσε : ¨Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Γίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στις πολιτοφυλακές του ΠΚΚ και τις κρατικές δυνάμεις. Αυτό επηρεάζει πολύ σοβαρά την κοινωνία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Oι δυνάμεις ασφαλείας υποτιμούν τον κόσμο της περιοχής. Είναι μεγάλες οι απώλειες σε παιδιά, γυναίκες και γέρους. Πως είναι δυνατόν 16χρονο παιδί να πεθάνει από αιμορραγία ; ¨.
¨Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ¨
Ο Μαρκ Ντεμεσμάεκερ-εκπρόσωπος της ομάδας των Συντηρητικών δήλωσε πως η Τουρκία έκανε το Κουρδιστάν πολεμική περιοχή. Τόνισε πως το Κουρδιστάν έχει γίνει μια λίμνη αίματος, πως ο πόλεμος έχει επεκταθεί σε όλα τα κουρδικά χωριά, πως κάποιες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί, ενώ πτώματα αφήνονται στους δρόμους. Ο Ντεμεσμάεκερ είπε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί το κόμμα στο οποίο κυριαρχεί ο Ερντογάν και ότι ο Ερντογάν δεν πολεμά την ISIS αλλά τους Κούρδους. Τέλος είπε πως ¨Εμείς έναντι τούτου παραμένουμε σιωπηλοί. Εγώ ντρέπομαι για αυτή την κατάσταση, διότι η Ε.Ε. δεν υπερασπίζεται και δεν στηρίζει τους Κούρδους πολίτες. Ντρέπομαι για αυτό. Ο κουρδικός λαός είναι ο μόνος υπερήφανος λαός της περιοχής και είναι ο μόνος μας σύμμαχος στον αγώνα κατά της ISIS¨. Επίσης ρώτησε τις θα πράξει η Ε.Ε.
………………..
Μιλώντας εξ ονόματος των αριστερών ο Τάκης Χατζηγεωργίου είπε : ¨Έρχομαι από την συνεδρίαση της μικτής επιτροπής κοινοβουλίων. Ο πρόεδρος της επιτροπής είπε πως ο μόνος υπεύθυνος για αυτά που συμβαίνουν είναι το ΠΚΚ. Δηλαδή για το ότι απαγορεύεται σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να βγούνε από τα σπίτια τους, πρόβαλε ως υπεύθυνο το ΠΚΚ. Πριν από λίγο πήρα μήνυμα από βουλευτή του HDP. Βρίσκεται μου είπε αποκλεισμένος από άρματα μάχης σε ένα σπίτι και μου είπε πως ¨ίσως αυτή να είναι η τελευταία τηλεφωνική μου συνομιλία¨.
Η αντιπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων Σακ Κέλλερ, ανέφερε πως γενικά στην Τουρκία υπάρχει ένα συγκρουσιακό κλίμα και εστίασε στην καμπάνια λιντσαρίσματος σε βάρος των ακαδημαϊκών που ζήτησαν ειρήνη. Η Κέλλερ υπενθύμισε πως οι ακαδημαϊκοί απειλήθηκαν από τον Ερντογάν και από τον ηγέτη της μαφίας Σεντάτ Πεκέρ και τόνισε ότι η αργή λειτουργία στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. χρησιμοποιήθηκε ως όχημα εσωτερικής πολιτικής από τον Ερντογάν. Η Κέλλερ τόνισε πως δεν πρέπει να γίνει ξανά το ίδιο λάθος.
Ο αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Κνουτ Φλεκενστάιν, υπενθύμισε πως υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τους πρόσφυγες και είπε πως ο μόνος όρος της Τουρκίας ήταν να ανοίξουν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Ο Φλέκενστάιν πρόσθεσε πως λάθος κεφάλαια άνοιξαν με την Τουρκία.
Ο Τσαρλς Τάννοκ είπε πως αυτή την στιγμή ο μόνος στόχος της Τουρκίας είναι να βλάψει τον κουρδικό λαό.
¨ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ¨
Η Μαριέτ Σαακε από την ομάδα των Φιλελευθέρων, επέκρινε την σιωπή που τηρείται για αυτά που συμβαίνουν στο Κουρδιστάν, λόγω της συμφωνίας που επετεύχθη με την Τουρκία για τους πρόσφυγες, τόνισε πως πρέπει να γίνουν προειδοποιήσεις για θέματα κράτους δικαίου και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είπε πως ¨Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και άγρυπνοι, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τους θανάτους πολιτών στην Τουρκία ποτ γίνονται με την επωνυμία ¨αγώνας κατά της τρομοκρατίας¨.
5 ΕΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ! ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ ; ¨
Η Μαρί Κριστίν Βεργκιράτ είπε πως το τουρκικό κράτος έχει μετατρέψει την περιοχή σε πολεμική περιοχή και πρόσθεσε : ¨Οι επιθέσεις στρέφονται προς το HDP, στρέφονται κατά δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και ακαδημαϊκών. Κάτω από την δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στρέφονται κατά πολιτών. Πολλές γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν. 5 ετών τρομοκράτης, ποιόν κοροϊδεύετε ; Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει αυτή την μονόπλευρη της στάση. Πρέπει να καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να αρχίσει ξανά τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Πρέπει επειγόντως να οργανωθεί μια επιτροπή¨.
Ο Εντουάρντ Φερράντ είπε : Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα στην Τουρκία που να μην υπάρξει μια επίθεση, μια δολοφονία. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον κουρδικό λαό με την Τουρκία. Η Τουρκία με πρόφαση τον αγώνα κατά της ISIS, κήρυξε πόλεμο κατά της αντιπολίτευσης¨.
Ο Νότης Μαριάς είπε : ¨Η Ε.Ε. δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια της στις παραβιάσεις δικαιωμάτων του κουρδικού λαού, που γίνονται από τον τουρκικό στρατό. Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους. Μηνύσεις υποβάλλονται κατά βουλευτών του HDP. Παραβιάζονται διεθνή δικαιώματα και η Ε.Ε. παραμένει σιωπηλή. Η Τουρκία έχει εισβάλει και κατέχει το 35% χώρας μέλους της Ε.Ε.
………………..
Ο Μιλτιάδης Κύρκος είπε πως ο Ερντογάν περιορίζοντας το δικαίωμα μετακίνησης των Κούρδων, τους καταδίκασε στην πείνα, την ώρα που επιτίθεται με βαριά όπλα σε πόλεις και χωριά. Ο Κύρκος υπενθύμισε πως παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα, πως γίνεται μια σχεδιασμένη γενοκτονία, πρόσθεσε πως η εκδίωξη των Κούρδων από τα μέρη τους αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών και είπε πως ¨ Οι χώρες της Ε.Ε. παραβλέποντας αυτή την κατάσταση έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες τους. Πρέπει να ασκηθεί οικονομική και πολιτική πίεση στην Τουρκία¨.
……………………
Μετά από τις δηλώσεις των ευρωβουλευτών ο υπεύθυνος για την διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν πήρε ξανά τον λόγο και είπε πως πρέπει να υπάρξει επιμονή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και πρόσθεσε πως επιθυμεί να βοηθήσει τους Κούρδους.

http://www.bestanuce1.com/239141/ap-milletvekilleri-kurtlere-yapilan-soykirima-sessiz-kalmamaliyiz#sthash.rcXIUQ0k.dpuf
TourkikaNea 20/1/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.