έ

Ποτέ δεν πυροβολούν στα πόδια.Το μυαλό είν΄ ο στόχος.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Καλλιόπη Πανοπούλου, "Ήταν δύσκολα εκείνα τα χρόνια..." Προφορικές μαρτυρίες Βλαχοφώνων από την ομηρία τους στο Ποζάρεβατς της Σερβίας

Πρόκειται για εισήγηση της κ. Καλλιόπης Πανοπούλου στο Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την περιοχή των Σερ-ρών απ΄ την Οθωμανική κατάκτησή της ως σήμερα.
Μετά από μια σύντομη αναφορά στην εγκατάσταση Βλάχων στην περιοχή των Σερρών ακολουθεί το κύριο σώμα,όπου σκιαγραφείται η εισβολή των Βουλγάρων στην περιοχή το καλοκαίρι του 1916.Στις 14/9/1916 ανάγκασαν τους βλαχό-φωνους κατοίκους της Τζουμαγιάς (7-8.000 ψυχές),αλλά και των γύρω περιοχών να εγκαταλείψουν τα μέρη τους.Αυτός ο βίαιος εκπατρισμός κράτησε δύο χρόνια.Με την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου η Βουλγαρία (19/9/1918),η Τουρκία και η Γερμανία κατά σειρά ζητούν ανακωχή.Οι διωγμένοι επιστρέφουν... Πολλοί χάθηκαν στις περιπλανήσεις αυτές. Άλλοι,στο τέλος,προτίμησαν να μείνουν στις εστίες ομηρίας τους για να αφομοιωθούν σταδιακά σ΄ αυτές.
Η ερευνήτρια,με προφορικές μαρτυρίες παθόντων,φωτίζει το φάσμα αυτής της ζοφερής διετίας.
Θεωρώ σπουδαία την εισαγωγή του κειμένου,όπου διαχωρίζεται η αξία της προφορικής κατάθεσης ιστορικής μνήμης από αυτήν της γραπτής πηγής.

Κάντε λήψη - διαβάστε: 

Γιάννης Βασ. Πέππας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.